מערכת ניוריויסטה | ראיון | 27 ליוני 2024
אתמול היה רגע בלתי נשכח עבור בוגרת המחלקה לעיצוב אופנה בשנקר, אתמול בערב בעיר בילבאו שבספרד, נערך אירוע הגמר של תחרות עיצוב האופנה ה- BIAAF.
30 מעצבים מכל רחבי העולם עלו לשלב הגמר הגורלי וצפו בטקס ההכרזה המרגש. "התחילו להכריז על המנצחים בקטגוריית שונות ועדיין לא היה לי ברור לגמרי על מה מדברים אבל פתאום אמרו את השם שלי" אמרה היה לצטר שזכתה מתוך 5 הזוכים הגדולים של התחרות.

איה לצטר בת 28, גדלה במושב אלוני אבא שבעמק יזרעאל והבת הקטנה מתוך ארבעה אחים. כיום היא מתגוררת בתל אביב יחד עם בן זוגה ולומדת איך להיות עצמאית ולמצוא את הקול שלה בתעשיית האופנה. "מגיל מאוד קטן אהבתי אופנה ובגדים וקיבלתי מכונת תפירה לבת מצווה מאחותי והתחלתי לתפור, מהתיכון כבר ידעתי שאני רוצה מאוד ללמוד עיצוב אופנה בשנקר ובגיל 23 התחלתי את התואר, במהלך התואר נחשפתי לתחום הקיימות באופנה שזה תחום שאמנם מדברים עליו הרבה בשנים האחרונות אבל עדיין יחסית חדש בעולם האופנה ויש בו כל הזמן מה ללמוד ולגלות ולחקור, אני מאוד מתחברת ביצירה שלי לשימוש מחדש בחומרים קיימים, גם מבחינה אסתטית וגם מבחינה ערכית, סיימתי ללמוד תואר בעיצוב אופנה בהצטיינות בקיץ האחרון".

"קראו לי לעלות לבמה, עליתי לבמה קיבלתי תעודה ולחצתי את היד לבחורה שאחרכך סיפרה לי במה זכיתי ושהיא תהיה המלווה שלי בתהליך"
לצטר נולדה בקריית חיים וכשעלתה לכיתה א' עברו לאלוני אבא, מושב קטן בעמק יזרעאל. היא מספרת שהמעבר לא היה לה קל "הייתי הילדה החדשה בבית ספר עם כיתה אחת בשכבה והיה לי מאוד קשה להשתלב חברתית בתקופת היסודי, מאוד רציתי להיות חלק ולהשתלב אבל זה ממש לא תמיד הצליח וזו הייתה תקופה קשה אך מעצבת מאוד בחיי, כשעליתי לחטיבה ולתיכון עברתי מבית ספר מקומי וקטן עם מעט ילדים לבית ספר אזורי עם הרבה תלמידים ומצבי השתנה לחלוטין, הכרתי המון חברים ועברה עליי תקופת תיכון מהממת".

תחרות עיצוב האופנה BIAAF נוסדה ב-2019 שמטרתה לעזור ולקדם מעצבים צעירים לזירת העיצוב האופנה הבינלאומית.
התחרות נערכת פעמיים במהלך השנה על ידי מכון העיצוב הספרדי בעיר בילבאו שבספרד. מטרת התחרות להעניק עזרה, תמיכה והדרכה מלאה למעצבי אופנה צעירים מרחבי העולם על מנת לעזור להם להיכנס לשוק האופנה. מאות אלפי מעצבים נרשמים בכל שנה בגילאים 18 ועד 35, כחלק מההרשמה על הנרשמין להגיש קולקציה שממחישה את כישרונם וה- DNA העיצובי שלהם "אני התמודדתי עם קולקציית הגמר שלי מהקיץ האחרון שנקראת trash talk שכוללת חמישה דגמים, הדגם שבחרתי לשלוח הוא חליפה של מכנס ומעיל בומבר שעשויה ממלא תמונות של פרצופים שעושים סלפי , שהטקסטיל שלהם עשוי משאריות טקסטיל מנצנצות שאספתי וחיברתי בינהם בעבודת קווילט ורקמה הסיבה שבחרתי בדגם הזה היא כי אני חושבת שכשרואים אותו בתמונה אפשר לחשוב שמדובר בהדפס, אבל כשרואים במציאות מבינים את העבודה התלת מימדית והשכבות והמרקמים שיש לטקסטיל שיצרתי".
מתוך 1800 המועמדים שניגשו לתחרות עלו כ- 30 פיינליסטים לגמר מתוכם כ-20 בתחום עיצוב האופנה ו-10 בתחום עיצוב האקססוריז. לצטר, שהייתה אחת משתי נציגות המחקה לעיצוב אופנה בשנקר זכתה באחד מתוך חמישה הפרסים הגדולים בתחרות, שהגיעו לגמר רק 30 מעצבים צעירים.

מה הרגשת שבישרו לך שאת נבחרת להיות אחת הפיינליסטיות בתחרות הבינלאומית BIAAF?
"האמת שאני מאוד אוהבת תחרויות ומאוד רציתי להשתתף עם הפרוייקט גמר שלי באחת, נרשמתי להרבה וכמובן היו כאלה שלא התקבלתי, אז כשקיבלתי את ההודעה שהתקבלתי מאוד שמחתי אבל גם הופתעתי! כשראיתי כמה אנשים נרשמו וכמה קצת התקבלו לגמר ממש התרגשתי ושמחתי, תמיד האמנתי שאם אתמיד אצליח למצוא את התחרות שלי אבל ברגע האמת זה מאוד מאוד מרגש ונותן המון כוחות".
פחדת לטוס בגלל כל המצב הבטחוני והמלחמה?
"כן בהחלט, החששות הגיעו אליי מכל מיני כיוונים, גם שמעתי מחברים אחרים שהסתובבו בתחרויות בינלאומיות על יחס טיפה שונה, גם נחשפתי לעמודי האינסטגרם של השופטים והמתמודדים וראיתי שגם הם כמו רבים בעולם מעלים פוסטי הזדהות עם עזה במינונים כאלה ואחרים, בתור מעצבת צעירה שמאוד רוצה ליצור ולהצליח בארץ ובעולם בעיקר חששתי שישפטו את העבודות שלי ממקום לא נקי או שהסיכויים שלי לקבל הזדמנות שווה יפגעו, אז ממש לא ידעתי לאיזה יחס לצפות גם באישי וגם במקצועי אבל בסך הכל הרגשתי שהאירוע כולו נתן דגש למעצבים וליצירות שלהם ושמחתי על כך מאוד".
והרגשת יחס שונה מהמשתתפים האחרים?
"האמת שהופתעתי, כן יש רגע כזה ששואלים כל אחד מאיפה הוא וכשאני אומרת ישראל תמיד מופתעים או לא יודעים ככ מה לומר, אבל דווקא הרגשתי הרבה פרגון משאר המתמודדים, גם לפני ההכרזה הרבה פנו אלי ואמרו שהם אוהבים את העבודות שלי וגם אחרי הרבה ניגשו להגיד שמגיע לי ולברך וזה היה מאוד כיף".

הקולקציה שהגישה לצטר היא, "TRASH TALK", שמדברת על"תרבות הטראש" ( הלך הרוח ותרבות הצריכה, צריכת יתר). במהלך יצירת הדגם מיחזרה בגדים וחומרים ישנים והפכה אותם לחומר חדש ויחודי משלה. היא שילבה גם המון בדי דנים ונצנצים ווויב Y2K. לאחר שבושרה שעלתה לגמר שלחה עוד 2 דגמים נוספים כדי שהשופטים יבחנו.
והנה את הזוכה הגדולה מתוך 5 פיינליסטים האמנת לזה?
"היה טקס מאוד חגיגי ומושקע ברחבת המוזיאון, המון אנשים מהארגון דיברו והיה הרבה קהל מקומי ואורחים מחול. הטקס כולו היה בספרדית ולכן לא הבנתי מילה אבל באיזה שלב התחילו לומר שהשנה יהיו 5 פרסים וזה דבר חדש כי בדרך כלל היו 3 פרסים, כמובן שמאוד שמחתי לשמוע כי ידעתי שזה מגדיל את הסיכויים התחילו להכריז על המנצחים בקטגוריית שונות ועדיין לא היה לי ברור לגמרי על מה מדברים אבל פתאום אמרו את השם שלי וקראו לי לעלות לבמה, עליתי לבמה קיבלתי תעודה ולחצתי את היד לבחורה שאחרכך סיפרה לי במה זכיתי ושהיא תהיה המלווה שלי בתהליך". הפרס הוענק לה על ידי חברת הטקסטיל PYRATEX, שילוו וידריכו בכל התהליך.

"מאוד אהבתי להיות סטודנטית לעיצוב אופנה בשנקר והמעבר מסטודנטית בחממה למעצבת אופנה בעולם האמיתי הוא מעבר מאתגר שדורש ממני כל הזמן להמשיך ללמוד ולהתפתח ולעשות התאמות, אני רוצה להמשיך ליצור ולגלות עוד על האסתטיקה שלי ועל מה יש לי להביא לעולם בתור מעצבת, אני רואה את עצמי עוד חמש שנים בסטודיו שלי בתל אביב, עובדת על קולקציית לארץ ולעולם ומצליחה לגעת באנשים ולגרום להם להרגיש טוב עם עצמם כשהם רואים ולובשים את הבגדים שלי" איה לצטר.

Comments