top of page

יצירה בזמן מלחמה: הקולקציות המפתיעות של בוגרות עיצוב אופנה ויצו חיפה

מערכת ניוריוסטה | סיקור | 25 לאוגוסט 2024


תצוגת הגמר אמנם נדחתה בשל המלחמה אבל למרות זאת בוגרות לעיצוב אופנה בבית הספר לעיצוב של אוניברסיטת ויצו חיפה לא ויתרו על להציג את עבודות הגמר שלהם לקהל הרחב וממש בימים אלו קולקציית הגמר שלהן מוצגות בתערוכה שמעלה בכולנו המון רגשות. והנה חמשת הקולקציות שהכי הרשימו אותנו!


בגלל המלחמה השנה בוגרות האקדמיה התחילו באיחור את שנת הלימודים, נאלצו הסטודנטיות להתמודד עם לא מעט אתגרים חדשים בלבד ללמוד בצל המלחמה אלא גם אתגרים ההתאקלמות לאוניברסיטה אשר לתוכה התמזג המרכז האקדמי ויצו חיפה.

פרויקט ״מות האסקפיזם״ של נועה גריצר /צילום: שי פרנקו

ביטוליה של תצוגת האופנה שנאלצה להידחות בשל התראות על איום מצד האיראני ביאסה את הסטודנטיות אך הן אינן ויתרו על תערוכה הגמר שנפתחה לקהל הרחב בסוף שבוע האחרון באקדמיית לעיצוב ויצו חיפה שם הציגו את קולקציות הגמר בתערוכה מרגשת מלאת גאווה שדיברה על נושאים מגוונים, הנוגעים בנושאים מפתיעים ומעוררים. 



השנה, התקיים תהליך העבודה על הפרויקטים בתוך ההווה הממושך שאנחנו שרויים בו, ובהתאמה נוכל למצוא את הפרויקטים ממוקמים על קשת האפשרויות שבין האסקפיזם המנחם לריאליזם הקשיח. קולקציות לא מעטות עוסקות במרחב בו אנו חיים ובשאלות של סממנים תרבותיים הנובעים מתוכו; יחד איתן נמצא קולקציות נרטיביות העוסקות בסיפורי חיים, בזהות, בדת ובחומר. ומה היא אופנה, אם לא אחת הדרכים המרתקות לספר לעולם סיפור.״ , אומרת ד"ר רחל גץ סלומון, ראש החוג לעיצוב אופנה באוניברסיטת חיפה.

פרויקט ״שוורצעה חיה״ של מור בלאיש / צילום: שי פרנקו

שקד הרוש ~ ריליישן-שופ 

״האמת ,שזה הגיע אלי באופן מפתיע, ישבתי עם חברים מהתואר במסעדה ודיברנו על הנושאים לשנה החשובה . תוך כדי שיחה זה קפץ לי ורשמתי בפתקים את הנושא כי ידעתי שזה נושא מדליק ומלהיב וידעתי שהוא מדבר אותי״ היא מספרת.


הפרויקט של הרוש ישר תפס את עניינו כאשר עמד בכניסה לתערוכה. מערכות הלבוש של הקולקציה מאופיינים בתיפורים המודגשים על גבי הז׳קטים האוברסייז. הקולקציה בוחנת כיצד נראית השטחה והחפצה של אהבה ויחסים בעידן הדיגיטלי, כאלו המבוססות על צריכה וסיפוק מידיים.

הפרויקט ״ריליישן-שופ״ שקד הרוש / צילום: שי פרנקו

״אנחנו יכולים היום להזמין דייט בלחיצת כפתור, בדיוק כמו שאנו מזמינים חבילה מאסוס או משלוח של סופר עד הבית. אפליקציות הכרויות מתוכננות כביכול למציאת אהבה אבל, האינטרס שלהן הוא שנתמכר לריגוש, לסיפוק הרגעי ולמבחר האינסופי. השיטוט באפליקציה הוא שופינג דרך חלון ראווה דיגיטלי בו הופכים בני האדם למוצרי מדף מפתים.״


הדגם שתפס הכי את ענינו וגילינו שגם הדגם אהוב על שקד הוא דגם המורכב מחולצת מכופרת, שרוולי טישרט מבד פופלין וגופיית שקית בהדפס של שקית סופר משובצת עם כיתוב ״hank you for shopping” שעשוי משיבוצים של  יותר מ1500 אבני סוורובסקי ששיבצה אחד אחד . המכנס הוא מכנס בטכניקת גלים שאימצה עוד בשנה א.

הפרויקט ״ריליישן-שופ״ שקד הרוש / צילום: שי פרנקו

ליהי שגב ~ פופ פוזה כפרה

הפרויקט של ליהי עוסק בסצנת הרחוב הישראלי התוסס שבה אנשים עוסקים ברצון למשוך תשומת לב ולהפגין את זהותם הייחודית. נטייה זו ניכרת בלבושם הראוותני המעוטר בהדפסים וצבעים נועזים, במחוות ובתנוחות המעצימות ומחצינות את תחושת העצמי שלהם. היא מצביעה על המחוות המקומיות הללו, ומבקשת להעמיק ולייחד את האלמנטים הישראלים המובהקים, אלה המגלמים את ה"חוצפה הישראלית" באופן מגוון.

הקולקציה מנוסחת על ידי פרספקטיבה אירונית, המתבססת על עבודת פופ-ארט בשילוב הגדלת גזרות בסיסיות של בגדי היומיום ברחוב הישראלי.

פרויקט ״פופ פוזה כפרה״ של ליהי שגב / צילום: שי פרנקו

״בחרתי לעסוק בנושא זה בפרויקט הגמר שלי, וזאת משום שהשנה האחרונה שלי לתואר החלה בעיצומה של מלחמה.

בתוך סערת הרגשות שהציפה אותי, החלטתי להמיר את העצב

והכאב לכיוונים חיוביים, והחלטתי שהפרויקט שלי יתמקד בהומור, צבעוניות ושמחה.

באמצעות הפרויקט, רציתי להעניק לאנשים סיבה לחייך, לצחוק ולהרגיש מעט יותר טוב, גם אם באופן זמני, מהמקום הלא פשוט שבו אנו מצויים.״


לאחר שהקדישה ימים ולילות להכנת סקיצות רבות, תהליך שדרש ממנה מסירות וריכוז, תוך התמקדות בכל פרט ופרט.

״הקולקציה מאופיינת בצבעוניות לא שגרתית ובפרינטים ייחודיים שיצרתי מתוך מחשבה על מאפיינים של האלמנטים הגבריים הישראליים. היה לי חשוב להתעמק בפרטים הקטנים ובסוגי הבדים שבחרתי לקולקציה, כך שיתקשרו לתוכן ולמסר שאני שואפת להעביר באופן המדויק ביותר.

בחירות אלו נועדו ליצור חוויה עיצובית שמזמינה את הצופה להתבונן לעומק ולשקול את המחשבות והרגשות המסתתרות מאחורי כל פריט.״

פרויקט ״פופ פוזה כפרה״ של ליהי שגב / צילום: שי פרנקו

״הדגם האהוב עליי, וגם הראשון שיצרתי לקולקציה, הוא האוברול ג'ינס המשלב איבר מין גברי מוגדל.

מדובר באוברול ג'ינס יחד עם טייץ וחולצה מעוצבת בפרינט שיצרתי בעצמי, וכל זאת בליווי צעיף גדול ונפוח מגינס. אני מרגישה שהדגם הזה מייצג בצורה הטובה ביותר את זהותי כמעצבת ואת כתב היד הייחודי שלי – צבעוני, הומוריסטי, שמח וציני. העיצוב משלב מאפיינים מחיי היומיום, אך עם טוויסט של ציניות ופרספקטיבה אירונית.


הכנת הפרינט, שאף היא לקחה שעות רבות, נועדה להבטיח תוצאה מושלמת. איבר המין הגברי המוגדל והנפוח בדגם מסמל את ה"קודפיס", אחד מפריטי הלבוש הבולטים במלתחה הגברית במאה ה-16, אשר שימש תחילה כמגן אך בהמשך הפך לסמל של גבריות מתפרצת. נגיעות של צהוב זוהר, נועד להדגיש את התחושה של "אני כאן ואני הגבר".״


אלמוג פינטו ~ מתחת לעורי

אלמוג בחרה לדבר בפרויקט על המחלה שלה שאותה גילתה בסמוך לתחילת תכנון פרויקט הגמר שלה ״המחשבות על הנושא לפרויקט הגמר התחילו כשלושה חודשים לאחר גילוי המחלה שלי, הליפאדמה. הנושא היה כל כך טרי ורגיש אצלי, שהרגשתי שאני צריכה בשביל הנפש שלי להתעסק בו. וליצור מתוך הרגש. בנוסף, היה לי גם מאוד חשוב לעלות את המודעות למחלה בקרב הסביבה.״

פרויקט ״מתחת לעורי״ של אלמוג פינטו / צילום: שי פרנקו

“בשנה האחרונה יצאתי למסע חדש בו בכל בוקר אני לובשת בגדי לחץ, בכדי להקל על הכאבים, הנפיחות, הכבדות, העור הגבשושי וההצטברות הדלקתית מתחת לעורי. ליפאדמה היא מחלה תורשתית כרונית של פיזור לא פרופורציונלי של רקמת שומן דלקתי על פני השוקיים, הירכיים והידיים המופיעה בקרב נשים. הקולקציה מבקשת להתייחס לתופעה זו בצורניות גופנית וחומרית חדשה, ולנסח מתוכה צלליות חדשות המתארות את אופי המחלה, כגון נפיחות, דיס פרופורציה, כבדות ועיוות. “


תהליך העבודה שלה היה מאוד אישי ורגשי היא מספרת , הוא היה מעין מראה לחיים האישיים שלה. ״כחלק מהיותי חולת ליפאדמה, אני מטופלת אצל פיזיותרפיסטית לימפטית אשר חשפה אותי לסוגים שונים של חבישות ותחבושות, שזה גם גרם להעצמת תהליך החקר.״

פרויקט ״מתחת לעורי״ של אלמוג פינטו / צילום: שי פרנקו

מה הדגם אהוב עלייך מהקולקציה?

״הדגם האהוב עליי בקולקציה הוא הבגד גוף והחצאית הלבנה, העשויים מתחבושות דקיקות ועדינות. הדגם הזה מאפיין בצורה מובהקת את מאפייני המחלה אשר כוללים בתוכם חוסר פרופורציה בין החלק העליון לתחתון של הגוף, החלק העליון מאוד צר לעומת החלק התחתון שגדל בהדרגה. העדינות של התחבושות נבחרה מתוך המקום של הנפש השברירית בסיפור שלי, בשילוב של אסתטיקה נקייה וחדשה.״

פרויקט ״מתחת לעורי״ של אלמוג פינטו / צילום: שי פרנקו

נועה גריצר ~ מות האסקפיזם

בעקבות פריצת המלחמה נועה הבינה כי המצב במדינה בוער בה וכי הרבה נושאים שחשבה שרלוונטיים היא הבינה שהם עכשיו לא רלוונטיים.


״מאוד בער בי מה שקורה במדינה ולא יכלתי להתעלם מזה ולכן בכל נושא שניסיתי לחקור איך שהוא הגעתי לקשר למלחמה ,כך שבחרתי בסופו של דבר להתמקד דווקא בילדים ואיך הילדים חווים מלחמה, בתור אמנית ומעצבת אופנה רציתי לבטא את התחושות שלי מהמצב במדינה, להאיר עוד נקודה על עולם הילדים ,של הדור הבא , איך יראה העתיד.״

פרויקט ״מות האסקפיזם״ של נועה גריצר /צילום: שי פרנקו

הפרוייקט עוסק במציאות ילדותית שבמהלכו מתקיים אסון, ילדים נקלעו לזוועות שלא באשמתם , התמימות שלהם נרצחה. אחת מדרכי ההתמודדות של הילדים היא אסקפיזם המשמש כמנגנון השרדותי של הנפש.

הקולקציה מדברת מנקודת מבטה של נועה על חוויות הילדים מהשביעי לאוקטובר דרך תפירה ידנית או דגמים בעליי נפח היא מעבירה את התחושות שונות.


 נועה בחרה לעבוד בסוגי טקסטיל שמסמלים עבורה את חוויות מאז השביעי באוקטובר ״בחרתי בטקסטיל הנקרא טאפטינג -שיטה ייחודית ליצירת שטיח צימרי. הטאפטינג כרוך בהרבה עבודה ידנית ותכנון מראש. הגעתי לשיטת הטאפטינג כי יש משהו בשטיח שמסמל קרקע , מצד אחד שמים שטיח בבית והוא נותן מסגרת , מגדיר את החלל שהוא נמצא בו ומצד שני נותן בסיס , מחובר לאדמה. שני הדברים האילו נפגעו – מה שקרה ב -07.10 , מצד אחד מדינת ישראל הייתה מגודרת , הכל עבד , מערכות עובדות ופתאום הכל קרס , נשמט מתחת לרגליים האדמה נכבשה .

הקרקע נשמטה לילדים באותה שבת , המקום המוגדר שלום נכנסו לבית שלהם , המקום הנעים הפך לגיהנום.״

פרויקט ״מות האסקפיזם״ של נועה גריצר /צילום: שי פרנקו

מה הדגם אהוב עלייך מהקולקציה?

״הדגם האהוב עליי בקולקציה הוא הדגם עננים , המורכב מחצאית טוטו , סווטצארט פוטר עם כיתוב hell , כרית על הראש וכנפיים בהדפס עננים , וכולל בנוסף סווטצארט ענקי המוחזק עי הדוגמנית בהדפס עננים בצבעים מנוגדים אדום ושחור.

 אני אוהבת את הדגם הזה , כיוון שעבורי השמים והעננים הם סימן לחיים , שלווה , תקווה , חלומות , נוף פסטורליות כמו הילדים שעבורם הכל נעים ,קל ,חופשי ומשמח. מנגד הסווטצארט בצבעים המנוגדים מסמל את ההרגשה אחרי ה- 07.10 כאשר עבורם מתקבל סימן הפוך מהחיים, הכל קודר , הרס,חורבן,סיוטים,אימה ופחד.״

פרויקט ״מות האסקפיזם״ של נועה גריצר /צילום: שי פרנקו

 מור בלאיש ~ שוורצעה חיה 

הפרויקט של מור מוקדש לסבא וסבתא שלה. סבא ״סבי ממוצא מזרחי וסבתי ממוצא אשכנזי ולכן בחרתי לעסוק בנושא השד העדתי ולשם הדבר הזה הוביל אותי במחקר.״


הפרויקט שלה מבקש לתהות על התיוג החברתי הסטיגמתי שנוצר בישראל, מתוך ההקשר של השסע העדתי: הקונפליקט הבלתי נגמר בין שני הפכים: שחור - לבן, מזרח - מערב, אדם- חיה. 

פרויקט ״שוורצעה חיה״ של מור בלאיש / צילום: שי פרנקו

היא משתמשת באמצעות במוטיבים סטיגמטיים כמו שרשרת הגורמט שחוזרת לאורך הקולקציה בכל מיני מוטיבים- באקססוריז שהודפס בתלת מימד וצופה בבד, הדפסים מבריקים ושרשראות בלינג נוצצות.

״הקולקציה מחצינה את מה שביקשו לכסות ולהחביא, ומסתירה דווקא את מה ששאפו לגלות בכדי להתקבל בחברה. הקולקציה מבקשת לבדוק את אפשרות חיבור ההפכים ויצירת אפשרות שלישית, היברידית ומורכבת, שתערער על התיוג המכליל ותשחק עם ההגדרות החברתיות.״


״הדגם האהוב עליי הוא בלייזר העור השחור עם מכנס השרשראות הכסופות זהו דגם שמוקדשות עליו מעל מאה שעות עבודה של תפירה וגזירה

זהו עור שחור של חיה אמיתית והוא הכי מורכב מבחינה טכנית בקולקציה. ״

פרויקט ״שוורצעה חיה״ של מור בלאיש / צילום: שי פרנקו

כל העבודות יוצגו בתערוכה של בית הספר לעיצוב של אוניברסיטת חיפה שתתקיים 

בין התאריכים 15-28.8.

א'-ה' 20:00-10:00, ו' 15:00-10:00, שבת 18:00-10:00 

החוגים לארכיטקטורה, עיצוב תקשורת חזותית ועיצוב אופנה – קמפוס המושבה, רח' הגנים 21, חיפה


Commentaires


bottom of page